Τριχόπτωση: Οι μύθοι και οι αλήθειες

γυναίκα έχει πεσμένα μαλλιά στη βούρτσα

Η τριχόπτωση αποτελεί ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνδρες και γυναίκες καθημερινά. Η μείωση των τριχών της κεφαλής αποτελεί μια αιώνια απειλή, για πολλούς, ιδιαίτερα αν έχουν κάποιο οικογενειακό ιστορικό τριχόπτωσης. 

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτό το θέμα. Οι λόγοι που μπορεί να αντιμετωπίζετε τριχόπτωση μπορεί να ποικίλουν. Πριν λοιπόν πανικοβληθείτε, διαβάστε παρακάτω τη λίστα που έχουμε συγκεντρώσει σύμφωνα με τους ειδικούς του ηλεκτρονικού eshop https://www.okommotismou.gr/ σχετικά με μερικούς μύθους και αλήθειες για την τριχόπτωση, για να έχετε υγιή και πυκνά μαλλιά. 

προβληματισμένη γυναίκα που μάλλον έχει τριχόπτωση

Μύθος: Η τριχόπτωση είναι πάντοτε μόνιμη 

Είναι αλήθεια ότι όταν η απώλεια μαλλιών είναι αποτέλεσμα κάποιων παθολογικών αιτίων, είναι μόνιμη. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη αιτία εμφάνισης της. Κάποιο τραύμα, ορμονικές αλλαγές, διατροφικές διαταραχές ή κάποια ασθένεια μπορούν εξίσου να προκαλέσουν τριχόπτωση. Επιπλέον, οι γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν τριχόπτωση εξαιτίας της εγκυμοσύνης, ή λίγο καιρό μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, η επίδραση της είναι προσωρινή. 

 

Αλήθεια: Χάνουμε καθημερινά περίπου 50-100 τρίχες 

 

Σύμφωνα με μελέτες, αυτή είναι η φυσιολογική ποσότητα τριχών που χάνουμε καθημερινά. Βέβαια, όσο τα μαλλιά είναι αρκετά μακριά, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ο αριθμός αυτός να είναι λίγο μεγαλύτερος. Ωστόσο, αν οι ποσότητες απώλειας των μαλλιών είναι ιδιαίτερα αυξημένες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό. Η απώλεια μπορεί να είναι αποτέλεσμα πρώτων σταδίων  αλωπεκίας, κακής διατροφής ή κάποιας ασθένειας. 

άντρας φοράει καπέλο

Μύθος: Η χρήση καπέλου προκαλεί τριχόπτωση 

Ο μύθος αυτός προέκυψε από την σκέψη ότι η κεφαλή πρέπει να “αναπνέει”. Ωστόσο, η κεφαλή αντλεί την ποσότητα οξυγόνου που έχει ανάγκη από την κυκλοφορία του αίματος, και όχι τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Έτσι λοιπόν, μπορείτε να φορέσετε το αγαπημένο σας καπέλο, για όσες ώρες επιθυμείτε. Ωστόσο, τα λερωμένα καπέλα, τα μαντήλια και οι μπαντάνες μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και την ανάπτυξη μικροβίων στο τριχωτό της κεφαλής, συμβάλλοντας έτσι στην εμφάνιση τριχόπτωσης. Για τον λόγο αυτό, ο συχνός και προσεκτικός καθαρισμός των καπέλων και των αξεσουάρ κεφαλής είναι ιδιαίτερα σημαντικός. 

 

Αλήθεια: Η κακή διατροφή προκαλεί τριχόπτωση 

Όπως συμβαίνει γενικότερα στον οργανισμό, έτσι και τα μαλλιά έχουν ανάγκη από θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, βιταμίνες, καθώς και πρωτεΐνες, ώστε  να διατηρήσουν την καλή υγεία τους. Έτσι λοιπόν, η κακή διατροφή και η εξαντλητική δίαιτα μπορούν να επηρεάσουν τη δομή, καθώς και την καλή ανάπτυξη και υγεία της τρίχας. 

γυναίκα λούζει συχνά τα μαλλιά της

Μύθος: Το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση 

Το λούσιμο απομακρύνει σμήγμα και μικρόβια που συγκεντρώνονται στο εσωτερικό της κεφαλής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά αποτελέσματα που να συνδέουν την απώλεια μαλλιών με το τακτικό λούσιμο. Αυτό που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών, είναι ένα σαμπουάν που μπορεί να είναι αρκετά “σκληρό” για την κεφαλή και να προκαλέσει ξηροδερμία, ή να “αδυνατίσει” τα μαλλιά. 

Αλήθεια: Και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τριχόπτωση 

Κι όμως, οι γυναίκες δεν αποτελούν εξαίρεση στο ζήτημα της τριχόπτωσης. Ωστόσο, σε αυτές εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο από ότι στους άνδρες. Πιο αναλυτικά, στις περισσότερες περιπτώσεις στους άνδρες εμφανίζεται στο πίσω μέρος της κεφαλής, ή στην κορυφή και συνεχίζεται προς τα πίσω, έως ότου μείνει ένα μόνο μικρό κομμάτι με μαλλιά στο πίσω μέρος του κρανίου. Αντίθετα, οι γυναίκες εμφανίζουν τριχόπτωση σε διάφορα σημεία της κεφαλής. 

οικογένεια με παιδιά

Μύθος: Η τριχόπτωση είναι κληρονομική από την πλευρά της μητέρας 

Πολλές είναι οι φορές που έχουμε την τάση να κατηγορούμε τη μητέρα μας για πολλά πράγματα. Ωστόσο, η τριχόπτωση κληρονομείται και από τους δύο γονείς. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε συνολικά την οικογένεια οικογένειας και τους στενούς συγγενείς σας. Αν παρατηρήσετε μοτίβο τριχόπτωσης σε παππούδες, θείους και πρώτα ξαδέρφια, ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν ειδικό για την πρόληψη εμφάνισης της. 

Ανακαλύψτε κορυφαία προϊόντα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης των μαλλιών, καθώς και μυστικά για την περιποίηση τους στο okommotismou.gr.