Γιατί κάνει θόρυβο το ψυγείο μου και πότε χρειάζεται επισκευή

7 σημάδια ότι το ψυγείο σας χρειάζεται επισκευή

Όλα τα ψυγεία κάνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναν ανεπαίσθητο ήχο, τον οποίο συνηθίζουμε αμέσως και βασικά συνειδητοποιούμε ότι υπήρχε μόλις σταματήσει. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς προκύπτει από τη λειτουργία του μοτέρ. Ωστόσο, ο θόρυβος μπορεί να υποδεικνύει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που φανερώνει την ανάγκη για επισκευή ψυγείου.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω τους βασικότερους τύπους θορύβου στο ψυγείο, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε υπάρχει πρόβλημα που απαιτεί τη συνδρομή τεχνικού.

Συνεχής θόρυβος

Ας ξεκινήσουμε με την πιο απλή αλλά και πιο δύσκολη βλάβη να την αντιληφθεί κανείς. Το μοτέρ του ψυγείου δεν πρέπει να λειτουργεί συνεχώς, αλλά να σταματάει, όταν πιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία. Αν το μοτέρ δουλεύει συνέχεια, τότε αυτό δείχνει ότι δε δουλεύει σωστά, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος και τρόφιμα που χαλάνε γρήγορα ή παγώνουν.

 

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχει χαλάσει ο θερμοστάτης, οπότε να μη μπορεί να πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Ή να μη λειτουργεί καλά ο πυκνωτής, επειδή έχει συσσωρευθεί σκόνη και βρομιά στα πηνία. Η αντικατάσταση του θερμοστάτη είναι εργασία του τεχνικού, όμως ο καθαρισμός των πηνίων είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας, απλώς τραβώντας το ψυγείο και αφαιρώντας τη σκόνη με ένα καθαρό πανί.

Το ψυγείο κάνει κρακ στο πίσω μέρος του ψυγείου

Αν ο ήχος είναι έντονος σαν κάτι να σπάει και ακούγεται από το πίσω μέρος του ψυγείου, τότε πιθανώς υπάρχει πρόβλημα στον ανεμιστήρα του συμπυκνωτή ή στον συμπιεστή. Μπορεί πάλι να φταίει η σκόνη λόγω ατελούς καθαρισμού και κακής συντήρησης, όμως ενδέχεται να έχουν σπάσει τα πτερύγια του ανεμιστήρα, οπότε χρειάζεται αντικατάσταση του ανεμιστήρα από εξειδικευμένο τεχνικό.

Ο θόρυβος προέρχεται από το εσωτερικό του ψυγείου

Αν χαλάσει ο ανεμιστήρας του εξατμιστή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κυκλοφορία του κρύου αέρα, τότε ο θόρυβος θα ακούγεται στο εσωτερικό του ψυγείου. Συνήθως, κάτι τέτοιο συνοδεύεται και από ένα ψυγείο που δεν δουλεύει σωστά, καθώς χαλάνε γρήγορα τα τρόφιμα, αφού δεν υπάρχει επαρκής κρύος αέρας σε όλο τον θάλαμο.

Ο θόρυβος μοιάζει με βουητό

Ο ήχος που βγάζουν όλα τα ψυγεία είναι ούτως ή άλλως σαν βουητό λόγω της λειτουργίας του μοτέρ, θα πρέπει όμως να είναι ήπιος στην ένταση. Αν γίνει πολύ δυνατός, τότε αυτό φανερώνει ότι έχει χαλάσει ο συμπιεστής ή ο άξονας του κινητήρα. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται διάγνωση από τεχνικό και αντικατάσταση των φθαρμένων εξαρτημάτων.

Ο θόρυβος είναι ρυθμικός σαν χτύπημα

Αν από το ψυγείο ακούτε έναν συνεχόμενο ήχο σαν χτύπημα, τότε αυτό είναι σημάδι ότι ο συμπυκνωτής έχει χαλάσει. Πρόκειται για σοβαρή βλάβη που θα πρέπει να δει άμεσα τεχνικός. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ήχος βγαίνει πριν χαλάσει ο συμπυκνωτής, οπότε είναι κομβικής σημασίας να ασχοληθεί με τη βλάβη ο τεχνικός άμεσα, ώστε η δαπάνη να μην φτάσει να είναι πολύ υψηλή.