5 υλικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στην κουζίνα

Αν τώρα ξεκινάτε τη διαδικασία ανακαίνισης της κουζίνας σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι η επιλογή των σωστών υλικών μπορεί να είναι αγχωτική αλλά πρέπει να γίνει προσεκτικά. Φυσικά, θα λάβετε υπόψιν πολλούς παράγοντες όπως η τιμή του κάθε υλικού, η ευκολία καθαρισμού, η υγιεινή, η αισθητική, η συντήρηση. Κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι η αντοχή των υλικών που θα επιλέξετε. Δείτε ποια υλικά δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε όταν ανακαινίζετε την κουζίνα σας. 

 

Πλαστικοί πάγκοι laminate

Οι πάγκοι κουζίνας από laminate είναι αρκετά οικονομικοί και διατίθενται σε διάφορα σχέδια και μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Ωστόσο έχει κάποια μειονεκτήματα που είναι μάλλον μεγαλύτερα από τα πλεονεκτήματα. Το υλικό αυτό μπορεί να καταστραφεί σχετικά εύκολα από γρατζουνιές από μαχαίρια και καψίματα από πολύ ζεστά σκεύη. Το χειρότερο όμως είναι ότι αφού καταστραφεί, το laminate δεν επισκευάζεται αλλά θα πρέπει να αντικατασταθεί. Επιπλέον, αν σκέφτεστε να πουλήσετε μελλοντικά το σπίτι που ανακαινίζεται, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το laminate δεν προσθέτει καθόλου αξία μεταπώλησης λόγω του ότι είναι ένα πολύ φθηνό υλικό. 

 

Φθηνό δάπεδο βινυλίου

Όπως και το laminate, το βινύλιο είναι επίσης σχετικά φθηνό και διατίθεται σε διάφορα σχέδια. Ωστόσο, είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος από πετρέλαιο. Επομένως, από περιβαλλοντική άποψη, αυτό το υλικό είναι ιδιαίτερα επιβλαβές. Επίσης δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινό. Κατά την εγκατάσταση, χημικές ουσίες μπορούν να απελευθερωθούν στο σπίτι σας, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμό των ματιών ή επιπτώσεις άσθματος.

Πέρα από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, το δάπεδο βινυλίου μπορεί εύκολα να καταστραφεί και να είναι επιρρεπές σε σκισίματα ενώ η μεγάλη έκθεση στον ήλιο κάνει το χρώμα να εξασθενεί. Δυστυχώς, πρόκειται για ένα υλικό που επίσης είναι δύσκολο να επισκευαστεί και πιθανότατα θα πρέπει να αντικαθίσταται συχνά.

Ματ χρώματα 

Τα ματ χρώματα είναι ένας τύπος χρωμάτων με ελάχιστη ανάκλαση που δίνει μία συνολική ματ εμφάνιση. Όταν έρθει η ώρα να βάψετε την κουζίνα σας, μείνετε μακριά από αυτά τα χρώματα καθώς καθαρίζουν δύσκολα ενώ κάθε γρατζουνιά ή δακτυλικό αποτύπωμα θα είναι ιδιαίτερα εμφανές στον τοίχο σας. Χρησιμοποιήστε ένα γυαλιστερό χρώμα για να βάψετε τους τοίχους της κουζίνας σας και αφήστε τις ματ βαφές για την οροφή ή για κάποιον μικρό τοίχο, που θέλετε να διαφοροποιηθεί. 

 

Χαμηλής ποιότητας mdf με thermofoil

Το Thermofoil είναι ένα ευλύγιστο, πολυμερικό υλικό σε μορφή φύλλου που επενδύει το πάνελ MDF, ανακαλύπτοντας κάθε εσοχή και επιφάνεια με συγκόλληση που γίνεται με θερμοκόλληση και ταυτόχρονη αναρρόφηση σε πρέσα κενού vacuum. Το πρόβλημα είναι ότι τα ντουλάπια από αυτό το υλικό θα αρχίσουν τελικά να χαλάνε, να ξεφλουδίζουν ή να αποχρωματίζονται ενώ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και στο νερό και την υγρασία. Έτσι, συχνά τα ντουλάπια από thermofoil τελικά καταστρέφονται και δείχνουν άσχημα ενώ βαθιές τομές ή ρωγμές είναι πολύ δύσκολο να επισκευαστούν.

 

Μοδάτα backsplash

Οι τάσεις στη μόδα πάνε και έρχονται. Επομένως ίσως να μη θέλετε να κολλήσετε στον τοίχο της κουζίνας σας κάποιο πολύ trendy backsplash σχέδιο, που μετά από λίγο καιρό μπορεί να φύγει από τη μόδα ή να το βαρεθείτε. Αν θέλετε να τοποθετήσετε κάποιο backsplash για να προφυλάξετε τους τοίχους από τις πιτσιλιές ίσως να θέλετε να επιλέξετε ένα κλασικό σχέδιο όπως το πλακάκι subway.

 

Στο Dreamy Kitchen θα βρείτε υλικά και προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικής αισθητικής για να δημιουργήσετε την κουζίνα των ονείρων σας. 

 

Διαβάστε ακόμα:

Πότε θέλουν τα έπιπλα κουζίνας αλλαγή;