5 στοιχεία που δεν γνωρίζατε για τα πυροτεχνήματα

Άνθρωποι κοιτάζουν πυροτεχνήματα

Τα φαντασμαγορικά και πολύχρωμα πυροτεχνήματα του καταστήματος Fireworks.gr σίγουρα μαγνητίζουν το βλέμμα μας και κάνουν τις γιορτές μας να λάμπουν. Αρέσουν σε όλους και ειδικά στα παιδιά και τα έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με τις πιο όμορφες στιγμές μας.

Εσείς γνωρίζατε αυτά τα παρακάτω ιστορικά και αξιοπερίεργα στοιχεία για τα αγαπημένα μας πυροτεχνήματα;

Κινέζικα Πυροτεχνήματα

Τα πυροτεχνήματα κατάγονται από την αρχαία Κίνα

Με βάση όσα γνωρίζουμε έως τώρα, αυτή η εκρηκτική διασκέδαση αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τον 2ο αιώνα π.Χ. στο Liuyang της Κίνας. Τα μπαστούνια μπαμπού που ρίχνονταν στη φωτιά έκαναν έναν έντονο θόρυβο, όταν ο αέρας μέσα στις κοιλότητες του μπαμπού θερμαινόταν.

Μερικούς αιώνες αργότερα, ένα μίγμα νιτρικού καλίου, θείου και άνθρακα τοποθετήθηκε μέσα στα μπαμπού, με αποτέλεσμα να αναφλέγονται με ακόμα μεγαλύτερο εντυπωσιασμό. Η προσθήκη χάλυβα ή σίδερου στην πυρίτιδα προκαλούσε την έντονη λάμψη. Κάπως έτσι οι Κινέζοι ξεκίνησαν με εκκωφαντικό τρόπο να τιμούν τις γεννήσεις, τους θανάτους και άλλες περιπτώσεις. Σταδιακά, αυτή η πρακτική ήρθε και στην Ευρώπη, όπου εδραιώθηκε τον 15ο αιώνα.

Οι μεταλλικές ενώσεις δίνουν στα πυροτεχνήματα τα διαφορετικά χρώματά τους

Όλα τα πυροτεχνήματα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Συγκεκριμένα, η φλόγα στο φυτίλι αναφλέγει την πυρίτιδα που οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας. Όσο το φυτίλι καίει, το πυροτέχνημα εκτοξεύεται χάρη στο προωθητικό αέριο. Ύστερα, η θερμότητα φτάνει σταδιακά στο εσωτερικό του πυροτεχνήματος, με αποτέλεσμα αυτό να σκάει. Ανάλογα με τα μεταλλικά άλατα που περιέχει, έχει και το αντίστοιχο χρώμα. Για παράδειγμα, το κόκκινο προκύπτει από την προσθήκη στρόντιου, το πορτοκαλί από χλωριούχο ασβέστιο και το πράσινο από βάριο και χλώριο.

Σφυρί με νομικά βιβλία δίπλα από τη λέξη νόμος

Δεν είναι όλα τα πυροτεχνήματα νόμιμα παντού

Στην Ελλάδα τα πυροτεχνήματα επιτρέπονται να χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές σε συγκεκριμένες κατηγορίες και από τους επαγγελματίες σε όλες τις κατηγορίες. Επίσης, υπάρχουν και παιδικά πυροτεχνήματα που χρησιμοποιούνται από ανηλίκους άνω των 14 ετών. Ωστόσο, σε πολλά μέρη, όπως στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, τα πυροτεχνήματα είναι καθολικά απαγορευμένα για χρήση από ερασιτέχνες.

Τα νόμιμα πυροτεχνήματα είναι ασφαλή για όλους

Τα νόμιμα πυροτεχνήματα στην Ελλάδα μπορούν να αγοραστούν από όλους, αρκεί φυσικά να διατίθενται σε πιστοποιημένα καταστήματα με ειδική άδεια. Αυτό που τα κάνει ασφαλή για όλους και επομένως διατίθενται χωρίς περιορισμούς στην αγορά είναι ότι δίνουν επαρκή χρόνο στον χρήστη να τα ανάψει και ύστερα να απομακρυνθεί. Έτσι, ακόμα και στα πιο εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μηδαμινός.

Πυροτεχνήματα στον ουρανό

Το μεγαλύτερο πυροτέχνημα ζύγιζε πάνω από 2 τόνους

Τον Φεβρουάριο του 2020, εμφανίστηκε στον ουρανό το πιο μεγάλο πυροτέχνημα του κόσμου. Το show έγινε στο Κολοράντο των ΗΠΑ στα πλαίσια του φεστιβάλ της πόλης και φυσικά όλους μάγεψε το τεράστιο πυροτέχνημα, το οποίο ζύγιζε πάνω από δύο τόνους. Μάλιστα, μπήκε και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.