Τα μυστικά για τις καλύτερες τηγανητές πατάτες

Και ποιος δε λατρεύει τις τηγανητές πατάτες! Ακόμα και όσοι προσπαθούμε να τις αποφεύγουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υποκύψουμε κάποια στιγμή στην υπέροχη γεύση τους και την τραγανή υφή τους. Το θέμα είναι ότι δύσκολα πετυχαίνει κανείς εξαιρετικές τηγανητές πατάτες. Ειδικά στο σπίτι, είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχουμε την υφή των πατατών στα εστιατόρια για τον εξής απλό λόγο.

Στα εστιατόρια και γενικά τις επιχειρήσεις εστίασης έχουν επαγγελματικές φριτέζες, οι οποίες έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό ότι πιάνουν πολύ υψηλές  θερμοκρασίες. Έτσι, η πατάτα εισέρχεται σε καυτό λάδι και μέσα σε λίγα λεπτά έχει ψηθεί εσωτερικά και έχει δημιουργήσει κρούστα στο εξωτερικό της. Αντίθετα, οι οικιακές φριτέζες πιάνουν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες και με πολύ πιο αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα η πατάτα να μαλακώνει μέχρι να ψηθεί.

Βέβαια, εκτός από τον κατάλληλο εξοπλισμό, μεγάλη σημασία έχει και η σωστή μέθοδος. Συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικά εύκολα tips, για να τηγανίσετε πεντανόστιμες τηγανητές πατάτες, πετυχαίνοντας τραγανή κρούστα και τρυφερό εσωτερικό.

  • Κόψτε τις πατάτες σε μέγεθος περίπου 6-7 εκατοστά η κάθε μία. Αν είναι μεγαλύτερες δεν θα ψηθούν καλά, αν είναι μικρότερες θα καούν. Το σημαντικό πάντως είναι να έχουν όλες το ίδιο μέγεθος.
  • Σκουπίστε τις πατάτες. Όλοι πλένουμε τις πατάτες πριν τις βάλουμε στο τηγάνι, για να απομακρύνουμε τυχόν βρομιές και χώμα. Αυτό, όμως, που δεν κάνουν όλοι είναι να τις σκουπίζουν μετά. Δεν αρκεί να τις αφήσετε στο σουρωτήρι για λίγα λεπτά να στεγνώσουν. Πρέπει με ένα χαρτί κουζίνας να αφαιρέσετε υπομονετικά από κάθε μία την υγρασία.
  • Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως ένας λόγος που οι πατάτες είναι τόσο νόστιμες στα μαγαζιά είναι επειδή τηγανίζονται σε πιο παλιό λάδι. Το λάδι που έχει χρησιμοποιηθεί 1-2 φορές (φυσικά όχι παραπάνω), έχει την τάση να διασπά γρηγορότερα το άμυλο της πατάτας και να δημιουργεί κρούστα.
  • Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό και επιπλέον το πιο νόστιμο λάδι. Με αυτό, οι πατάτες θα βγουν με μια ξεχωριστή γεύση. Όμως, αν στόχος σας είναι η τραγανότητα στις πατάτες, τότε το κατάλληλο λάδι είναι το ηλιέλαιο, το οποίο τις θερμαίνει ταχύτερα, πριν μαλακώσει το εσωτερικό τους.
  • Στην αρχή, θα πρέπει να τηγανίσετε τις πατάτες σε μέτρια θερμοκρασία, ώστε για μερικά λεπτά να μαγειρευτεί σωστά το εσωτερικό τους. Μετά από περίπου 5-8 λεπτά, θα πρέπει να αυξήσετε τη θερμοκρασία, ώστε να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανές. Οι επαγγελματικές φριτέζες διαθέτουν συχνά θερμόμετρο, για να γίνεται αυτή η διαδικασία με ακρίβεια. Στο σπίτι, όμως, θα πρέπει να το πάτε κατά προσέγγιση.
  • Ακόμα καλύτερα θα είναι αν αφαιρέσετε τις πατάτες από το τηγάνι μετά από 8 λεπτά, τις αφήσετε να κρυώσουν για λίγο και ύστερα τις βυθίσετε κατευθείαν σε καυτό λάδι για 3-4 λεπτά, ώστε να γίνουν τραγανές.
  • Όταν ολοκληρωθεί το τηγάνισμα, είναι βασικό να αφήσετε για ώρα τις πατάτες να στραγγίσουν στη φριτέζα. Επαγγελματικές φριτέζες μπορείτε να βρείτε στο grillmarket.gr ενώ για οικιακές δεν έχετε παρά να κάνετε μια αναζήτηση στα τοπικά καταστήματα με είδη κουζίνας. Τέλος, μπορείτε να τις ακουμπήσετε και πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να φύγει εντελώς η περίσσεια λαδιού.

Καλή όρεξη!