Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα στα ακουστικά βαρηκοΐας;

συχνά προβλήματα ακουστικών βαρηκοΐας

Τα ακουστικά βαρηκοίας είναι η λύση στα περισσότερα προβλήματα ακοής. Χιλιάδες άνθρωποι φορούν ακουστικά βαρηκοίας για να βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής τους. Αν είστε κι εσείς ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, γνωρίζετε πόσο σημαντικά είναι τα ακουστικά για τη καθημερινότητά σας, και πόση σημασία έχει η σωστή τους λειτουργία. 

Υπάρχει περίπτωση όμως κάποια στιγμή να παρουσιαστεί κάποια βλάβη ή δυσλειτουργία. Αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί με όλες τις συσκευές, άρα και με τα ακουστικά βαρηκοΐας. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα και πως μπορείτε να τα επιλύσετε μόνοι σας χωρίς κόπο σύμφωνα με αυτά που μας είπαν οι ειδικοί στα ακουστικά βαρηκοΐας Θεοδώρου.

Τα ακουστικά μου δεν παράγουν ήχο

Αρχικά παρατηρήστε το ακουστικό και δείτε αν υπάρχουν κατεστραμμένα εξαρτήματα, ρωγμές, ή σπασίματα. Έπειτα ελέγξτε αν έχει μαζευτεί κερί που βουλώνει το άνοιγμα του μικροφώνου ή του ακουστικού. Προσεκτικά απομακρύνετε το κερί ή τη βρωμιά με ένα πανί ή ένα αιχμηρό αντικείμενο με μαλακές κινήσεις. Βεβαιωθείτε πως το ακουστικό σας είναι ανοιχτό, στη ρύθμιση on. Αν λειτουργεί αυτόματα με το κλείσιμο του καπακιού της μπαταρίας, ανοίξτε το, βγάλτε τη μπαταρία, επανατοποθετήστε τη, και κλείστε το καπάκι. Αυξήστε την ένταση του ακουστικού σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή της συσκευής. Ρίξτε μια ματιά στις ρυθμίσεις και δείτε αν κάποιο άλλο πρόγραμμα σας εξυπηρετεί καλύτερα. Τέλος, βεβαιωθείτε πως η μπαταρία σας λειτουργεί κανονικά και δεν χρειάζεται αντικατάσταση.

Ο ήχος δεν είναι αρκετά δυνατός

Ξανά, το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε τα ακουστικά βαρηκοΐας για πιθανές καταστροφές ή για υπολείμματα κεριού. Αν έχετε ακουστικό τύπου BTE, ελέγξτε το εξωτερικό εξάρτημα και το σωληνάκι. Αν δεν μπορείτε να το αντικαταστήσετε, απευθυνθείτε σε ειδικό. Πάλι, με τον ίδιο τρόπο, βεβαιωθείτε πως η ένταση είναι στο σωστό επίπεδο, πως η μπαταρία λειτουργεί, ή αν κάποιο άλλο πρόγραμμα είναι καλύτερο για τις ανάγκες σας. Ωστόσο, αν δεν φταίει τίποτα από αυτά, είναι πιθανό να έχει αλλάξει το μέγεθος της απώλειας ακοής. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ακοολόγο σας για να σας εξετάσει.

Τα ακουστικά παράγουν περίεργο ή παραμορφωμένο ήχο

Φροντίστε να ελέγξετε καλά τις μπαταρίες. Αν είναι διαβρωμένες, πρέπει να τις αντικαταστήσετε. Επίσης, κοιτάξτε προσεκτικά το σημείο που εφαρμόζει η μπαταρία. Αν έχουν υποστεί διάβρωση, πρέπει να τα καθαρίσετε με προσοχή. Έπειτα τοποθετήστε ξανά τη μπαταρία και δείτε αν υπάρχει κάποια βελτίωση στον ήχο. Αν δεν μπορείτε να το καταφέρετε, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία τεχνικό για να προχωρήσει σε μια επαγγελματική συντήρηση ή επισκευή του ακουστικού βαρηκοΐας. Υπάρχει όμως μια μεγάλη πιθανότητα να έχουν καταστραφεί τα ακουστικα βαρηκοίας ή να έχουν καταστραφεί κάποια εξαρτήματα λόγω απρόσεχτης χρήσης και αποθήκευσης.

Τα ακουστικά μου “σφυρίζουν”, ή έχει επιστροφή ο ήχος

Σε αυτή τη περίπτωση πιθανότατα δεν έχετε τοποθετήσει σωστά τα ακουστικά σας, οπότε προσπαθήστε να τα εφαρμόσετε σωστά στα αυτιά σας. Μπορείτε επίσης να χαμηλώσετε την ένταση, γιατί αν είναι πολύ δυνατά υπάρχει επιστροφή του ήχου από το μικρόφωνο στο ακουστικό. Ενδεχομένως να χρειαστεί η βοήθεια ειδικού για να τα ρυθμίσετε και να τα τοποθετήσετε σωστά εκ νέου. Υπάρχει πιθανότητα να έχει μαζευτεί υπόλειμμα κεριού στο αυτί σας, κάτι το οποίο σημαίνει πως πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για να το απομακρύνει.