Πως να χρησιμοποιήσετε βεγγαλικά με ασφάλεια

Βεγγαλικά

Τα βεγγαλικά είναι πολύ δημοφιλή για ιδιωτικές γιορτές, πάρτι, γάμους, και ένα σωρό άλλες περιστάσεις. Επιπλέον, είναι ευρέως διαδεδομένα για παραδοσιακούς εορτασμούς, όπως για παράδειγμα το Πάσχα. Ωστόσο, κάθε χρόνο ακούμε για τραυματισμούς από βεγγαλικά, κάτι το οποίο τα καθιστά επικίνδυνα, αλλά λανθασμένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς στα βεγγαλικά της Nanos Fireworks Το παν είναι η γνώση της σωστής και ασφαλούς χρήσης τους, ώστε να αποφεύγονται πιθανοί τραυματισμοί.

Ποιοι είναι οι πιθανοί τραυματισμοί;

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί από βεγγαλικά αφορούν τα μάτια και συνήθως συμβαίνουν σε παιδιά και εφήβους που τα χρησιμοποιούν χωρίς την επίβλεψη ενήλικα. Αυτό είναι ένα τρομερό λάθος, καθώς τα βεγγαλικά, και τα πυροτεχνήματα, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από ενήλικες, ή νεαρούς ενήλικες άνω των 18 ετών. Επιπλέον, οι τραυματισμοί στο κεφάλι, και τα εγκαύματα είναι επίσης συνηθισμένα σε αυτές τις περιπτώσεις και δυστυχώς μπορεί να προκαλέσουν και μόνιμες βλάβες, ειδικά στα μάτια και την όραση.

 

Επίσης, πολλοί από αυτούς τους τραυματισμούς δεν αφορούν τους ίδιους τους χρήστες, αλλά και παρευρισκόμενοι που χτυπήθηκαν καταλάθος από βεγγαλικά. Είναι σημαντικό να τηρούνται αποστάσεις από όσους κάνουν χρήση βεγγαλικών, και να βρίσκονται σε έναν απομονωμένο χώρο χωρίς επισκέπτες. Σύνηθες είναι επίσης να γίνεται χρήση αυτοσχέδιων βεγγαλικών, κάτι το οποίο είναι παράνομο εφόσον δεν είναι ελεγμένα ή εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές. Κατάλληλα για χρήση είναι μόνο τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά που φέρουν τη σήμανση CE και ανήκουν στις κατηγορίες 1-3.

Βεγγαλικά

Πώς γίνεται η σωστή και ασφαλής χρήση βεγγαλικών;

Η χρήση βεγγαλικών από μη επαγγελματίες, αλλά ιδιώτες, επιτρέπεται και είναι ασφαλής αρκεί να τηρούνται κάποια μέτρα και προϋποθέσεις:

  • Απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούν αλλά και να τα πλησιάζουν τα μικρά παιδιά. Η χρήση επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.
  • Είναι απαραίτητο να φοράτε πάντα προστατευτικά γυαλιά πριν ανάψετε βεγγαλικά ή πυροτεχνήματα.
  • Να είστε σίγουροι πως ο χώρος στον οποίο θα πραγματοποιηθεί ρίψη βεγγαλικών είναι κατάλληλος. Αυτό σημαίνει πως θα βρίσκεστε μακριά από δέντρα και φυτά, κτήρια, καλώδια της ΔΕΗ, εύφλεκτα υλικά (π.χ. ξερά χόρτα), αλλά και από θεατές ή ζώα.
  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ δυο βεγγαλικά ή παραπάνω ταυτόχρονα. Μόνο ένα τη φορά.
  • Απαγορεύεται η χρήση βεγγαλικών ή πυροτεχνημάτων όταν υπάρχει δυνατός αέρας.
  • Αν ένα βεγγαλικό δεν έκανε καλή έκρηξη, μην επιχειρήσετε να το ξανανάψετε. Πολύ προσεκτικά τοποθετήστε το σε έναν κουβά με νερό και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια.
  • Ούτε γι αστείο μην πετάτε πυροτεχνήματα και μην ανάβετε βεγγαλικά προς την κατεύθυνση άλλων ανθρώπων, ζώων, και σπιτιών.
  • Αποθηκεύστε σωστά τα βεγγαλικά και μην τα περιφέρετε στις τσέπες σας ή σε τσάντες.
  • Μην προμηθεύεστε αυτοσχέδια βεγγαλικά ή πυροτεχνήματα, και μην τα χρησιμοποιείτε σε καμία περίπτωση. Ειδικά αν παρατηρήσετε φθορές, ή κάτι να μην είναι σωστό, βρέξτε τα με νερό και πετάξτε τα.

 

Αν τηρήσετε τους παραπάνω κανόνες ασφαλείας, τότε δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Επειδή όμως υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι κατά λάθος, πρέπει να είστε πάντα σε ετοιμότητα. Πρέπει να έχετε κοντά σας πυροσβεστήρα ή λάστιχο νερού και σε περίπτωση τραυματισμού επικοινωνήστε αμέσως με γιατρό ή μεταφέρετε τον ασθενή στις πρώτες βοήθειες. Μην επιχειρήσετε να επέμβετε σε οποιοδήποτε τραύμα αν δεν είστε ιατρός. Απλώς τοποθετήστε ένα καθαρό βρεγμένο πανί πάνω στο τραύμα.